Tekla
9 °C
20 °C

Szupertitkos dokumentum az árokparton?

2004.07.19. 07:26
Országút szélére vetve találták meg a világ legnagyobb repülőterének terrorelhárítási akciótervét - írja a The Sun. A dokumentáció egyebek mellett 62 olyan helyet azonosít, ahonnan kézi rakétafegyverből könnyen le lehet lőni egy-egy érkező vagy induló repülőgépet. A Heathrow azóta is többször volt terrorriadó helyszíne.
Országút szélére vetve találta meg a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, a londoni Heathrow teljes és szigorúan titkos terrorelhárítási akciótervét egy autós - írta a hétfői The Sun. A Scotland Yard azonnal vizsgálatot indított.

A legnagyobb brit bulvárlapnak átadott - a rendőrségnek azóta visszaszolgáltatott - dokumentáció egyebek mellett 62 olyan helyet azonosít, ahonnan kézi rakétafegyverből könnyen le lehet lőni egy-egy érkező vagy induló repülőgépet.

A városnyi repülőtérre vezető út egyik leállójában talált vaskos iratcsomó emellett menekülési útvonalakat, részletes kiürítési és útlezárási terveket tartalmaz, sőt olyan bizalmas adatokat is, mint a rendőrségi járőrözések időpontjai és útvonalai, valamint a környező épületekre telepített mesterlövészek elhelyezése. Mindezt térképek, légi és műholdas felvételek egészítik ki.

A terrorelhárítási dokumentáció teljesen friss, a rajta lévő keltezés szerint június végén készült - írta a hétfői The Sun.

Miképp kerülhetett?

A Scotland Yard szóvivője közölte: belső vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az elvileg szigorúan őrzött titkos dokumentáció miképp kerülhetett a repülőtéri út szélére. A rendőrségi illetékes mindazonáltal - biztonsági okokra hivatkozva - nem volt hajlandó kommentálni a lap által az iratokból idézett részleteket, sem azt, hogy a dossziét pontosan hol találták meg.

A Heathrow-t a hónapok óta a második legmagasabb fokozaton lévő nagy-britanniai terrorkészültségen belül is kiemelt figyelemmel őrzik. Ennek eddigi leglátványosabb megnyilvánulása tavaly februárban volt, amikor több napra a hadsereg harckocsikkal megerősített egységei vették át a London nyugati határán lévő óriási légikikötő ellenőrzését, miután a kormány riasztást kapott a hírszerzéstől, hogy az al-Kaida terrorcsoport egy sejtje rakétatámadásra készül egy le- vagy felszálló repülőgép ellen.

A Heathrow azóta is többször volt terrorriadó helyszíne. Az idei év elején például egymás után több alkalommal is törölték a British Airways innen induló egyik washingtoni járatát a napi kettő közül, nem hivatalos értesülések szerint azért, mert az adott járatra állítólag gépeltérítési szándékkal terroristák akartak felszállni.