Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szupertitkos dokumentum az árokparton?

2004.07.19. 07:26
Országút szélére vetve találták meg a világ legnagyobb repülőterének terrorelhárítási akciótervét - írja a The Sun. A dokumentáció egyebek mellett 62 olyan helyet azonosít, ahonnan kézi rakétafegyverből könnyen le lehet lőni egy-egy érkező vagy induló repülőgépet. A Heathrow azóta is többször volt terrorriadó helyszíne.
Országút szélére vetve találta meg a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, a londoni Heathrow teljes és szigorúan titkos terrorelhárítási akciótervét egy autós - írta a hétfői The Sun. A Scotland Yard azonnal vizsgálatot indított.

A legnagyobb brit bulvárlapnak átadott - a rendőrségnek azóta visszaszolgáltatott - dokumentáció egyebek mellett 62 olyan helyet azonosít, ahonnan kézi rakétafegyverből könnyen le lehet lőni egy-egy érkező vagy induló repülőgépet.

A városnyi repülőtérre vezető út egyik leállójában talált vaskos iratcsomó emellett menekülési útvonalakat, részletes kiürítési és útlezárási terveket tartalmaz, sőt olyan bizalmas adatokat is, mint a rendőrségi járőrözések időpontjai és útvonalai, valamint a környező épületekre telepített mesterlövészek elhelyezése. Mindezt térképek, légi és műholdas felvételek egészítik ki.

A terrorelhárítási dokumentáció teljesen friss, a rajta lévő keltezés szerint június végén készült - írta a hétfői The Sun.

Miképp kerülhetett?

A Scotland Yard szóvivője közölte: belső vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az elvileg szigorúan őrzött titkos dokumentáció miképp kerülhetett a repülőtéri út szélére. A rendőrségi illetékes mindazonáltal - biztonsági okokra hivatkozva - nem volt hajlandó kommentálni a lap által az iratokból idézett részleteket, sem azt, hogy a dossziét pontosan hol találták meg.

A Heathrow-t a hónapok óta a második legmagasabb fokozaton lévő nagy-britanniai terrorkészültségen belül is kiemelt figyelemmel őrzik. Ennek eddigi leglátványosabb megnyilvánulása tavaly februárban volt, amikor több napra a hadsereg harckocsikkal megerősített egységei vették át a London nyugati határán lévő óriási légikikötő ellenőrzését, miután a kormány riasztást kapott a hírszerzéstől, hogy az al-Kaida terrorcsoport egy sejtje rakétatámadásra készül egy le- vagy felszálló repülőgép ellen.

A Heathrow azóta is többször volt terrorriadó helyszíne. Az idei év elején például egymás után több alkalommal is törölték a British Airways innen induló egyik washingtoni járatát a napi kettő közül, nem hivatalos értesülések szerint azért, mert az adott járatra állítólag gépeltérítési szándékkal terroristák akartak felszállni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?