Az USA megsértette Magyarország szuverenitását

2003.03.02. 16:55
Az ország szuverenitását sértette az a hat helikopter, amelyek az eredeti felhatalmazástól eltérő céllal használták a légteret. Magyarország kemény hangú szóbeli jegyzékben kéri, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset. Kende Tamás nemzetközi jogász szerint figyelembe kell venni azt is, hogy Medgyessy Péter az Egyesült Államok mellett kötelezte el hazánkat, miután nem osztja Franciaország és Németország békepolitikáját. Így két szék között könnyen a pad alá eshetünk.
Megsértette az ország szuverenitását az a hat helikopter és egy tankergép, amely február 20-án átrepült Magyarország felett, mert kiderült, hogy az eredeti felhatalmazástól eltérő céllal használták a légteret. Minderről Juhász Ferenc honvédelmi miniszter számolt be az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának szombat délutáni rendkívüli ülésén.

Két szék között
"A szuverenitás megsértésének nincs egytől tízig terjedő skálája, azt nem lehet kicsit vagy nagyon megsérteni" - nyilatkozta az Indexnek Kende Tamás nemzetközi jogász. Az amerikaiak konkrét célra kértek légtérhasználati engedélyt, és nem erre használták. A kétoldalú kapcsolatokban ezzel "valamilyen szinten" jogsértés történt, amely a bizalmi viszonyra is kihatással lehet. Kende szerint három eset lehetséges a szuverenitás megsértése kapcsán: az amerikaiakat nem érdekelte az útvonal engedélyezése, nem tudtak arról, hogy nincs engedélyük, netán útközben változott meg az útiterv.
"Az más kérdés, hogy Magyarország politikailag megbízhatatlan szövetséges, katonailag pedig gyakorlatilag értékelhetetlen" - utal a nemzetközi jogász arra, hogy a védelmi szövetség részeként a terhekből nem vesszük ki a részünket. Hosszú távon súlyos politikai következményekkel járhat az, hogy Magyarország rossz szövetséges.

A konkrét ügyről szólva Kende még elmondta: "A nemzetközi jog és a lovagiasság szabályai szerint az ügy lezárult." A Fidesz által követelt vizsgálóbizottság felállításával legfeljebb a magyar és az amerikai kormányt lehet idegesíteni. Figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy Medgyessy Péter az Egyesült Államok mellett kötelezte el hazánkat, miután nem osztja Franciaország és Németország békepolitikáját. "Így könnyen két szék között a pad alá eshetünk" - nyilatkozta Kende Tamás.

Közlése szerint a helikopterek és a repülőgép áthaladását az Enduring Freedom elnevezésű műveletben való részvétel kapcsán engedélyezték, azonban kiderült, hogy azok ettől eltérő céllal haladtak át a légtéren, illetve tankoltak a Ferihegyi repülőtéren.

A miniszter ismertetése szerint a szaktárca péntek délután kapta meg azt a szóbeli jegyzéket, amelyben az Egyesült Államok sajnálatát fejezte ki azért a bonyodalomért, amelyet a repülőeszközök magyarországi áthaladása és leszállása okozott.

A közlés szerint az amerikaiak eredetileg úgy tudták, hogy ezek a repülőeszközök az afganisztáni műveletben vesznek részt, azonban azok a romániai Constantában egy katonai bázison nyújtanak támogatást folyamatban lévő amerikai műveletekhez.

Juhász Ferenc közölte: a kormány minderre kemény hangú válasszal, szóbeli jegyzékben reagált, amelyben azt kérik az Egyesült Államoktól, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány határozottan kérte az Egyesült Államoktól, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló esetektől. Juhász Ferenc szerint a bizalom elvén működő áthaladási rend sérült most meg, ezért a kormány szigorítani kívánja Magyarország légtér-igénybevételének feltételrendszerét.

Határozottan kérni fogják a partnereket, hogy a különböző felhatalmazásokhoz kötődő átrepülésekről konkrét terveket adjanak és garanciát kérnek arra, hogy a magyar légtér szuverenitását nem fogják megsérteni.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a repülőeszközöknek eredetileg Taszáron kellett volna leszállniuk, azonban mivel a rossz időjárási körülmények ezt nem tették lehetővé, Ferihegyen landoltak.

"Fel sem tűnt volna

Simicskó István a testület fideszes alelnöke úgy vélekedett, hogy ha nincs rossz idő, és a gépek az eredeti tervek szerint Taszáron landolnak, fel sem tűnt volna, hogy külföldi repülőeszközök "az ország légterében össze-vissza repkednek".

Úgy vélekedett: lehet, hogy korábban is előfordult már, hogy nem az eredeti felhatalmazásnak megfelelő céllal használták Magyarország légterét külföldi repülőeszközök.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: egészen csütörtökig úgy tudták, hogy a szóban forgó repülőeszközök Afganisztánba tartanak, csak a pénteki amerikai jegyzékből derült ki, hogy más céllal érkeztek Romániába.

Juhász Ferenc hangsúlyozta: a légtérben "nem repkedhetnek össze-vissza repülők", hiszen a légügyi hatóság, a légvédelem minden repülőeszköz útvonalát pontosan meghatározza és figyelemmel kíséri.

A miniszter szerint abban semmi rendkívüli nincsen, hogy a rossz időjárás miatt más tankolási lehetőséget jelöltek meg a repülőgépek számára. A miniszter kiemelte: azért kérte a rendkívüli ülés összehívását, hogy a képviselők és a közvélemény első kézből, azonnal értesüljön a történtekről.

Juhász Ferenc szerint az Enduring Freedom művelettel kapcsolatos felhatalmazás nem rögzíti, hogy melyik országba repülve használhatják a magyar légteret a gépek, csak azt hogy milyen célból teszik azt.

Simicskó István úgy vélekedett, valóban szigorítani kell az átrepülések ellenőrzését és szükség lesz egy eseti bizottság felállítására, amely megvizsgálja a most történteket, illetve a korábbi áthaladásokat is.  • Hírek
  • Személyi kölcsön