Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A Hezbollah lehet a következő célpont

2001.10.11. 16:24
Az Oszama bin Laden elleni háború mellett régi-új ellenségek is célpontokká válhatnak. A szeptember 11-én történt merényletsorozat előtt Amerika ellenségei között az első helyen Imad Mugnijah, a libanoni Hezbollah terrorszervezet alapítója szerepelt.
A WTC lerombolását megelőzően Mugnijah lelkén száradt a legtöbb amerikai halála. Más bűncselekmények mellett az 1983-ban elkövetett, 241 amerikai katona halálát követelő öngyilkos merényletet is a számlájára írják. Washington most a Hezbollah elleni akciók felújítását tervezi.

- Imad Mugnijah egészen más, mint bin Laden. Képzett, professzionális, arctalan terroristaként dolgozik. Nem tudjuk, hogy néz ki vagy hogy hol tartózkodik - mondta a CNN-nek nyilatkozó Magnus Ranstorp, a St. Andrews egyetem terrorizmuskutatással foglalkozó professzora. Annyi bizonyos, hogy Mugnijah részt vett a TWA 847-es járatának eltérítésében 1985-ben. Az Egyesült Államok már kétszer is megpróbálta elfogni, először Franciaországban, majd Szaúd-Arábiában. A kísérletek sikertelenek voltak.

Mugnijahnak csak az ujjlenyomatai ismertek - szó szerint és átvitt értelemben is. Az utóbbi értelmezés szerint, vagyis a modus operandit illetően egyes titkosszolgálati források a szeptember 11-ei támadáson is az ő keze nyomát vélik felismerni.

A Hezbollah egyes értesülések szerint együttműködik bin Laden al-Kaida szervezetével, ami a kiképzésben, a fegyverkereskedelemben és az információk megosztásában nyilvánul meg.