Géza
-11 °C
-4 °C

Az USA lát esélyt a tűzszünetre

2006.08.05. 23:52
Két izraeli kommandós egység valóságos szárazföldi csatát vívott a Hezbollah egységeivel libanoni területen. Az Egyesült Államok és Franciaország szombat délután megállapodott egy libanoni tűzszünetet sürgető határozat szövegéről

A legsúlyosabb légi és tüzérségi csapások érték szombaton Libanon déli részét azóta, hogy július 12-én harcok törtek ki Izrael és a Hezbollah között, közölte a libanoni rendőrség. A rendőrségi tájékoztatás szerint reggel öt óra és dél között az izraeli erők 250 légitámadást hajtottak végre, és 4 ezer tüzérségi lövedéket lőttek ki. A csapások előtt a Hezbollah végrehajtotta eddigi legpusztítóbb támadását, amely három életet követelt, öten pedig megsérültek.

Kicsit közelebb a tűzszünethez?

Az Egyesült Államok és Franciaország megállapodott egy libanoni tűzszünetet sürgető határozat szövegéről - jelentette be szombaton John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló, magát megnevezni nem kívánó tisztviselő elmondta, hogy a tervezet az erőszak teljes beszüntetését követeli Izrael és a Hezbollah libanoni síita fegyveresek között. Izraelnek ugyanakkor joga lesz arra, hogy légi csapást mérjen, ha a Hezbollah megtámadja.

A tisztviselő a még nyilvánosságra nem hozott dokumentumról azt mondta, hogy abban nincs szó a harcok azonnali beszüntetéséről,

Ez azt mutatja, hogy a vitában az amerikai és az izraeli álláspont kerekedett felül. Franciaország és más államok az erőszak azonnali és feltétel nélküli beszüntetéséért szálltak síkra annak érdekében, hogy a térségben megteremtődjön a biztonság. Üdvözölte a készülő BT-határozat szövegét Tony Blair brit kormányfő, aki azt a tragikus válság befejezése felé tett első létfontosságú lépésnek nevezte.

Hozzátette: elsőrendű feladat most, hogy a határozatot a lehető leghamarabb elfogadják, majd munkálkodjanak a tartós tűzszünet érdekében, és megteremtsék Libanonban és Izraelben azokat a feltételeket, hogy ismét kitörjön az erőszak. Az ENSZ tájékoztatása szerint a BT 15 tagállamának képviselői szombaton New York-i idő szerint 15 - magyar idő szerint 21 - órakor kapják kézhez a határozattervezetet, és arról néhány napon belül szavazhatnak.

Hezbollah hajlik a tűzszünetre

Szombat este, a támadásokat követően a Hezbollahot képviselő miniszter bejelentette, ha Izrael kivonul Libanonból, a szervezet kész tűzszünetet kötni. Mohamed Fneis arra hírre reagált, hogy az Egyesült Államok és Franciaország megegyezett egy libanoni tűzszünetet sürgető BT-határozatról. A Hezbollah minisztere megerősítette, hogy pártja tiszteletben tartana egy tűzszünetet, ha Libanonban nem maradna izraeli katona.

- Védekező pozícióban vagyunk. Amennyiben Izrael véget vet az agressziónak, leállítjuk (a harcot) azzal a feltétellel, hogy nem marad egyetlen izraeli katonai sem libanoni földön - jelentette ki Fneis.

Támadás Haifa ellen

Szombaton Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát érte el a libanoni síita Hezbollah tíz rakétája. A Haifa északi peremvárosaira hulló rakéták öt személyt sebesítettek meg.

Egy másik rakétasorozat az izraeli-libanoni határ közelében lévő, Arab al-Aramse arab település három izraeli lakosát találta el. Mind a három áldozat nő, egyazon család tagja. Ezzel harmincháromra emelkedett a 25 napja tartó harcok izraeli halálos áldozatainak száma. Az arab települést ért sorozat előtt a Hezbollah több tucat rakétával támadott Izrael északi részén található településeket, köztük Kirjat Smonát és Maalotot.

Szombaton izraeli tábornokok azt mondták, hogy a hadsereg légi és szárazföldi csapásai megsemmisítették a Hezbollah nagyobb hatótávolságú rakétáinak több mint a felét. Elismerték ugyanakkor, hogy távolról sem múlt el az Izrael középső részét fenyegető veszély.

Előző nap, pénteken a Hezbollah 220 rakétát lőtt ki Izrael északi területeire, három polgári személy halálát okozva és nyolcat megsebesítve. A konfliktus július 12-i kezdete óta a síita szervezet több mint 2500 rakétája hullott Izraelre, s ezek következtében harminc civil halt meg.

Csúcsot döntött a Hezbollah

Az eddigi legmesszebbre hatolt be péntek este izraeli területre egy Hezbollah-rakéta. A kilőtt rakéta az izraeli-libanoni határtól 75 kilométerre lévő Hadera városánál csapódott be, de áldozatokat nem követelt.

Hadera 40 kilométerre északra fekszik Tel-Avivtól.

Izraeli kommandó Szúrnál

Két izraeli kommandó ért földet a dél-libanoni Szúrnál (Türosz) szombaton hajnalban.

Az elitalakulatokat helikopter szállította a helyszínre. A katonák, miután kiugráltak a légi járműből, a Hezbollah síita szervezet harcosaival csaptak össze. Az összecsapásban az arab televíziók szerint egy izraeli katona elesett, hat másik pedig megsebesült.


Klikk a képre!

Ezt megelőzően izraeli harci helikopterek heves géppuskatűz alá vették a tengerparti várost. Előtte az izraeli légierő is bombázta a város környékét. A helyiek között pánikot keltett a heves izraeli támadás. Egyikük szerint igazi ütközet bontakozott ki Szúrnál.

Harcok Gázában is

Öt palesztin, köztük két serdülő vesztette életét szombat hajnalban a Gázai övezet déli peremén fekvő Rafah körzetében izraeli támadások következtében.

A források szerint egy anya és két gyermeke - 17 éves fia és 15 éves lánya - azt követően halt meg, hogy egy harckocsilövedék eltalálta házukat.