Dzurinda: Nem én változtattam a politikámon, hanem Viktor

MTI
2002.08.28. 12:12
"Nem én változtattam a politikámon, hanem Viktor" - mondta a volt magyar kormányfővel kapcsolatosan Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök, akinek az Új Szó olvasói a lap online-fórumán tettek fel kérdéseket.

Politikai, vagy emberi barátság volt-e kettejük között és miért hidegült el ? - kérdezte valaki Dzurindát. Válaszában a szlovák miniszterelnök úgy fogalmazott: továbbra is nyitott Orbán Viktor felé, akiről azonban azt hiszi, tévedett, amikor politikáján változtatott. Ezzel együtt Dzurinda helyénvalónak találja azt a vitát, hogy vajon az európai országok politikájában az európai vagy a nemzeti politika irányának kell-e túlsúlyba kerülnie. "Orbán Viktor kormánya a nemzetközi jogszabályokkal, az európai normákkal ellentétes törvényt fogadott el, olyan jogszabályt, amely ártana a Szlovákiában élő állampolgárok együttélésének" - mondta a Dzurinda, a kedvezménytörvényre utalva.

Az új magyar kormány miniszterelnökét érintő kérdésre Dzurinda azt válaszolta: "Medgyessy Péter nagyon jó benyomást tett rám. Nagyon gyorsan összebarátkoztunk."