Iraki diplomáciai offenzíva Európában

MTI
2002.09.01. 11:20
Válaszként az Egyesült Államok katonai fenyegetőzéseire Irak bejelentette, hogy diplomáciai offenzívát indít Európában. Bagdadi küldött keresi fel Németországot, Franciaországot, és ellátogat más európai országokba is - jelentette be vasárnap Taha Jaszin Ramadan iraki alelnök.

A diplomáciai kezdeményezés arra szolgál, hogy "megvilágítsák, milyen súlyos veszélyeket rejt magában a világbékére és a nemzetközi biztonságra nézve az iraki nép ellen irányuló amerikai fenyegetőzés" - idézi az alelnök szavait az INA hivatalos iraki hírügynökség. Annak bizonyítékaként, hogy az európai országokban tudatosul az Egyesült Államok hegemóniájának veszélyessége, Ramadan a háborús tervekkel szemben megnyilvánuló német és francia fenntartásokat említette.

Az Európai Unió külügyminiszterei szombaton a dániai Helsingörben ismét felszólították Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy feltételek támasztása nélkül, haladéktalanul engedje vissza az ENSZ fegyverellenőreit. Egyidejuleg érzékeltették, hogy elhatárolódnak a bagdadi hatalomváltás kikényszerítésére irányuló amerikai követeléstől. Ramadan még szombaton üdvözölte az európai álláspontot.