Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Iraki diplomáciai offenzíva Európában

MTI
2002.09.01. 11:20
Válaszként az Egyesült Államok katonai fenyegetőzéseire Irak bejelentette, hogy diplomáciai offenzívát indít Európában. Bagdadi küldött keresi fel Németországot, Franciaországot, és ellátogat más európai országokba is - jelentette be vasárnap Taha Jaszin Ramadan iraki alelnök.

A diplomáciai kezdeményezés arra szolgál, hogy "megvilágítsák, milyen súlyos veszélyeket rejt magában a világbékére és a nemzetközi biztonságra nézve az iraki nép ellen irányuló amerikai fenyegetőzés" - idézi az alelnök szavait az INA hivatalos iraki hírügynökség. Annak bizonyítékaként, hogy az európai országokban tudatosul az Egyesült Államok hegemóniájának veszélyessége, Ramadan a háborús tervekkel szemben megnyilvánuló német és francia fenntartásokat említette.

Az Európai Unió külügyminiszterei szombaton a dániai Helsingörben ismét felszólították Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy feltételek támasztása nélkül, haladéktalanul engedje vissza az ENSZ fegyverellenőreit. Egyidejuleg érzékeltették, hogy elhatárolódnak a bagdadi hatalomváltás kikényszerítésére irányuló amerikai követeléstől. Ramadan még szombaton üdvözölte az európai álláspontot.