Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németország: Wehrmacht-kiállítás, tüntetés és ellentüntetés

MTI
2002.10.12. 20:38
Mintegy húsz tüntetőt és ellentüntetőt vett őrizetbe szombaton az esti órákig a rendőrség, miután ezer neonáci tüntetett a bajor fővárosban, s mintegy háromezer ember próbálta útját állni tüntetésüknek - jelentette az ARD televízió.

Mindez azt követte, hogy városban megnyílt a Wehrmacht második világháborús bűntetteiről szóló vándorkiállítás, amely ellen szélsőjobboldali szervezetek szólítottak demonstrációra. A neonácik keresztül kívántak vonulni a belvároson, amelyet a müncheni önkormányzat nem engedélyezett. A bajor közigazgatási bíróság azonban az alapjogokra hivatkozva felülbírálta e döntést.

A Wehrmacht-kiállítás évekkel ezelott bírálatok össztüzébe került, miután a jobboldalon, mások mellett katonaegyesületek is, egyoldalúnak találták és tárgyi tévedésekre mutattak rá. A kiállítást a bírálatok hatására átrendezték, most ez a változat került el ismét Münchenbe.