Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brit-amerikai szakértők vizsgálják az ukrán fegyvereladásokat

BBC
2002.10.14. 11:38
Brit és amerikai szakértők érkeztek hétfőn Kijevbe, hogy kiderítsék, megsértette-e Ukrajna az ENSZ Irakkal szembeni fegyverszállítási embargóját. Bár az ukrán vezetés tagadja, hogy a lopakodó bombázok felismerésére is alkalmas katonai radarokat adott volna el Husszein hadseregének, az amerikaiak hitelesnek ítélték az ezt tanúsító hangfelvételt. A kazettát Mikola Melnicsenko, Kucsma elnök egykori testőre készítette. A felvételen az államfő hozzájárulását adja a négy Kolcsuha típusú radar eladásához. Az Egyesült Államok ezek után befagyasztott néhány Ukrajnának szánt pénzügyi segélyt.
Amennyiben Irak valóban Kolcsuha-radarokat szerzet be Ukrajnától, az jogos aggodalommal töltheti el az ország elleni háborúra készülő amerikaiakban és britekben. A két ország szakértői éppen ezért alapos, "minden követ megmozgató" nyomozást ígérnek, bár nem számítanak zökkenőmentes együttműködésre a nyomozásban állítólag minden segítséget megadó ukrán hatóságokkal.