Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkva kérte Berezovszkij kiadását

MTI
2002.11.05. 17:05
Oroszország hivatalosan kérte Nagy-Britanniától, hogy adja ki Moszkvának Borisz Berezovszkijt, a hazájában gazdasági bűncselekmények gyanújával indított eljárások miatt Londonban élő orosz nagyvállalkozót. Ezt az orosz főügyészség jelentette be kedden Moszkvában. Leonyid Trosin, a testület szóvivője elmondta, hogy a kiadatási kérelmet az orosz külügyminisztérium útján juttatták el a brit hatóságokhoz. Az orosz főügyészség szeptemberben indított bűnvádi eljárást Berezovszkij és annak egyik üzlettársa, Badri Patarkacisvili ellen. Az ügyészség azzal vádolja őket, hogy 1994-95-ben csalás útján 13 millió dollár értékben személygépkocsikat tulajdonítottak el a legnagyobb orosz autógyártól, az AvtoVaztól.

Borisz Jelcin elnöksége idején Berezovszkij az orosz államfő szűkebb környezetében befolyásos tagja, illetve az orosz "oligarchák" - a politikai kapcsolataik révén nagy vagyont felhalmozó üzletemberek - egyik legismertebb képviselője volt. A jelenlegi orosz elnök, Vlagyimir Putyin hivatalba lépése után azonban a Kreml korrupcióellenes kampányba kezdett, amelynek Berezovszkij is célpontja lett.