Putyin elfogadhatónak tartja az ENSZ iraki határozatát

MTI
2002.11.10. 15:10
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Moszkva számára elfogadható kompromisszumot jelent az ENSZ Biztonsági Tanácsában pénteken egyhangúan elfogadott új, Irakra vonatkozó határozat.

Az államfő vasárnap leszögezte: Oroszország számára elvi jelentőségű az a döntés, hogy a dokumentum nem hatalmazza fel az Egyesült Államokat katonai erő alkalmazására Bagdad ellen. Orosz megfigyelők is úgy értékelik viszont, hogy a hosszas huzavona után elfogadott határozat legfeljebb elodázhatja a háborút - különösen annak tükrében, hogy amerikai sajtóértesülések szerint George W. Bush amerikai elnök jóváhagyta az Irak elleni hadműveletek tervét.

Oroszország korábban ellenzett bármilyen új iraki ENSZ-dokumentumot, az utóbbi időben viszont már nem zárkózott el olyan határozat elfogadásától, amely megerősíti az ENSZ fegyverzetellenőreinek mandátumát, de nem hatalmaz fel katonai csapásokra, és nem tartalmaz Bagdad számára "teljesíthetetlen" követeléseket. Az október 23-26. közötti moszkvai túszdráma után nyugati és orosz megfigyelők sem zárták ki, hogy Washington szabad kezet ad Putyinnak Csecsenföldön, Moszkva pedig "feladja" Szaddám Huszein iraki diktátort.

Ennek a véleménynek a megerősítését látják többen azokban a washingtoni hírekben, hogy az amerikai kormányzat fontolgatja a csecsen szakadárok felvételét a nemzetközi terrorszervezetek "feketelistájára."

Vasárnap Moszkvában tárgyalt John Bolton amerikai külügyi államtitkár. A diplomata a soron következő orosz-amerikai csúcstalálkozó előkészületeiről tárgyalt Georgij Mamedov orosz külügyminiszter-helyettessel.

Az orosz Interfax hírügynökség értesülései szerint a Putyin-Bush eszmecserére november utolsó harmadában, a prágai NATO-csúcs után kerül sor, valószínűleg Szentpétervárott. A két államfő eredetileg már Mexikóban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés október végi mexikói csúcsértekezletén is találkozott volna, de Putyin a moszkvai túszdráma miatt nem tudott részt venni a tanácskozáson.