Ágnes
-5 °C
2 °C

Több mint nyolcvan német cég vett részt az iraki fegyverkezési programokban

MTI
2002.12.16. 18:22
Az iraki fegyverkezésről szóló bagdadi jelentés több mint 80 olyan német cég nevét sorolta fel, amelyek állítólag részt vettek Szaddam Huszein fegyverkezési programjában.

A berlini tageszeitung kedden megjelenő értesülése szerint a dokumentum magán és közszolgálati kutatólaboratóriumokat, valamint számos olyan magánszemélyt is megnevez, akik ilyen programokban közreműködtek. Az előzetesen az AFP tudomására jutott értesülések szerint németek mintegy 1975 óta látták el Irakot alapanyagokkal, berendezésekkel, alkatrészekkel és műszaki ismeretekkel, hozzájárulva tömegpusztító fegyverek kifejlesztéséhez. Állítólag rakétákat és más hagyományos fegyvereket is bocsátottak Szaddám Huszein iraki elnök rendelkezésére. A jelentés szerint egyes esetekben az együttműködés legalább 2001-ig tartott. Egyik esetben állítólag egy német mikroelektronikai vállalat működött együtt Bagdaddal, amiről a német kormány 1999 óta tudott - áll a kedden megjelenő újsághírben.

A tageszeitung előzetesen ismertté vált cikke szerint az iraki jelentésben számos olyan utalás van, amelyek szerint a német hatóságok és kormányzati hivatalok tűrték és támogatták az 1970-es évek és az 1991-es öbölháború közötti illegális hadiipari együttműködést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!