Busht beoltották himlő ellen

MTI
2002.12.21. 22:04
Himlő elleni általános védőoltást kapott szombaton George Bush amerikai elnök. Az Egyesült Államok első embere maga rendelte el a védőoltásokat a katonák és a leginkább fenyegetettnek vélt személyiségek számára egy esetleges biológiai támadás elleni védelmi biztosíték gyanánt. Bármely amerikai állampolgár kaphat emellett védőoltást önkéntes alapon. Az elnök a rendelet múlt pénteki kiadáskor mindazonáltal azt is leszögezte, a kormány nem tud arról, hogy terrortámadás készülne himlővírussal, de elővigyázatosságból fel kell készülni minden eshetőségére.

Bush már döntésének bejelentésekor közölte, hogy ő maga is kéri az oltást, bár kormányzatának más tagjait nem kötelezte erre. Helyi idő szerint szombat délben kapta meg a vakcinát, és orvosai siettek közölni, hogy semmiféle mellékhatás nem mutatkozik a szervezetén.

Egészségügyi szakemberek ugyanis szakmai szempontból vitatják a döntés helyességét az oltás kockázatai miatt. A hatvanas években végzett kutatás szerint minden egymillió beoltott személyből tizenötnél életveszélyes komplikációk lépnek fel, és közülük egy-kettő bele is hal a szövődményekbe. A himlő az egyik legveszélyesebb betegség ugyan, és az esetek 30 százalékában halálos kimenetelű, de az Egyesült Államokban már évtizedekkel ezelőtt gyakorlatilag felszámolták, és 1972-ben beszüntették a védőoltásokat.