Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Dél-Korea diplomáciai küzdelme a térség nukleáris enyhüléséért

MTI
2003.01.05. 11:48
Dél-koreai elnöki küldött utazik a jövő héten az Egyesült Államokba és Japánba, hogy Észak-Korea nukleáris fegyverkezési programjáról tárgyaljon. A szöuli elnöki szóvivő vasárnapi bejelentése szerint Jim Szung Dzsun kül- és biztonsági ügyekben illetékes elnöki titkár keddtől csütörtökig tartózkodik majd Washingtonban, hogy Condoleezza Rice-szal, George Bush amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával és más fehér házi tisztségviselőkkel tárgyaljon. Jim Tokióban a japán tisztségviselőket tájékoztatja amerikai útjáról, és megvitatja velük a három ország szövetsége szorosabb együttműködésének lehetőségeit.

A dél-koreai külügyminisztérium egyik magas rangú képviselője szombaton Moszkvába utazott, hogy az orosz kormány illetékeseivel tárgyaljon a válság enyhítésének lehetőségeirol.

Dél-Korea csütörtökön lépéseket ígért az észak-koreai atomprogram felújítása miatt támadt feszültség enyhítésére, és ezt követően valóságos diplomáciai nagyüzem indult el az ügyben.

A kommunista Észak-Korea decemberben jelentette be, hogy felújítja atomprogramját. Phenjan azóta kiutasította az országból a Nemzetközi Atomenergia- ügynökség ellenőreit, és jelezte, hogy esetleg felmondja az atomsorompó-szerződést. A Dél-Koreában tapasztalható Amerika-ellenes közhangulatot kihasználva pedig szerdán sürgette Szöult, hogy a háború elkerülése végett Phenjant támogassa az Egyesült Államok és Észak-Korea közti szembenállásban.