Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Negyvenen sebesültek meg egy kasmíri gránáttámadásban

MTI
2003.01.05. 14:36
Legalább 40 ember - köztük négy rendőr - megsebesült vasárnap Kasmír indiai részén, feltehetően muzulmán szeparatista lázadók gránáttámadása következtében.

Az indiai rendőrség beszámolója szerint a fegyveres támadók a CRPF tartalékos rendőri erők egyik gépkocsijára akartak gránátot dobnin Szrinagartól délre, Kulgamban. A gránát azonban célt tévesztett, és egy buszmegállóban várakozó emberek között okozott sérüléseket.

A Reuters szerint eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett, hogy emberei követték vola el a támadást. Különböző iszlám fegyveres szervezetek 13 éve harcolnak Kasmír indiai fennhatósága ellen. Harcuk során eddig több mint 38 ezer ember vesztette életét.

Amikor Nagy-Britannia 1947-ben függetlenséget adott az indiai szubkontinensnek, és a többségükben muzulmánok lakta területek Pakisztánhoz kerültek, Kasmír maharadzsája az indiai államszövetséghez csatlakozott. Ennek következménye az első indiai-pakisztáni háború és Kasmír kettéosztása lett. A határ az 1949-es fegyverszüneti vonal. India elutasította az önrendelkezésről tartandó, ENSZ-határozatban előírt referendumot.