Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Május 18-án választ Belgium

MTI
2003.01.08. 15:11
Belgiumban május 18-án tartják az általános választásokat - jelentette be szerdán Guy Verhofstadt miniszterelnök. A kormányfő délelőtt felkereste II. Albert királyt és közölte vele, hogy a kormány erre az időpontra kívánja kitűzni a parlamenti választásokat. A négyéves parlamenti ciklus júniusban járna le, így a választásokat ehhez képest minimális mértékben előbbre hozták.

A Verhofstadt vezette balközép koalíció hat pártból áll: a flamand és vallon liberálisokból, illetve szocialistákból és környezetvédőkből. Az 1999-ben megválasztott koalíció új lapot nyitott a háború utáni belga politikai életben, mert addig a kereszténydemokrata pártok játszották a meghatározó szerepet, minden kormány vezető erejét alkották. A jelenleg már egyre jobban felforrósodó választási hangulatban a fő kérdés az, hogy a balközép kormány megőrzi-e többségét a választások után is.

A közvélemény-kutatások erre mutatnak, a szocialisták és a környezetvédők között néhány hete létrejött politikai megállapodás viszont arra enged következtetni, hogy a baloldal nyitva szeretné tartani a lehetőséget arra, hogy a liberálisok helyett a keresztény pártokkal alkosson új koalíciót.