Madeleine Albright szerint Észak-Korea veszélyesebb, mint Irak

MTI
2003.01.13. 15:27
Madeleine Albright, az előző amerikai kormány volt külügyminisztere az iraki feltételezett veszélynél reálisabb fenyegetésnek ítéli az észak-koreai létező atomprogramot.

Az amerikai Global Viewpoint című lapnak adott interjújában a Clinton-adminisztráció külügyeinek volt irányítója erős fenntartásainak adott hangot annak kapcsán, hogy George Bush kormánya az észak-koreai atomprogram felújítása dacára továbbra is a Bagdad ellen tervezett háborúra összpontosítja erőfeszítéseit. Szavai szerint Szaddám Huszeint nemzetközi síkon sarokba szorították, "benne van a dobozban" - de mint a volt külügyminiszter asszony jelezte - félő, hogy e "doboz" felrobbantása lángba boríthatja az egész, olajban gazdag közel-keleti régiót. Észak-Koreát egy lelkiismeretlen diktátor irányítja, aki létező nukleáris erő és egymilliós hadsereg fölött rendelkezik. Azt viszont nem tudni, milyen tömegpusztító fegyverek birtokában van Bagdad.

Albright elemzése szerint Észak-Korea kockázatokat jelentő "lator állam", amelynek magatartása ugyanolyan kiszámíthatatlan következményeket vonhat maga után az ázsiai földrészen, mint Irak szerepe a közel-keleti térségben.