Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Halálra ítélhetik az Iraknak kémkedő tisztet

MTI
2003.01.13. 21:14
Az esküdtszék tagjainak a kiválasztásával hétfőn megkezdődött Brian Regannak, az amerikai légierő volt hírszerzési elemzőjének a pere. A férfit Irak javára végzett kémkedéssel vádolják, és ezért halálra is ítélhetik, amire az utóbbi 50 évben nem volt példa.

Regan az amerikai felderítő műholdak adatait kiértékelő irodánál dolgozott elemzőként. 2001 augusztusába tartóztatták le, amikor éppen Svájcba repült volna. A részben titkosított vádirat szerint levelet írt Szaddám Huszein iraki elnöknek és katonai titkokat ajánlott fel neki 13 millió dollárnak megfelelő svájci frankért. A levelet Regan otthoni számítógépének merevlemezén találták meg. A volt törzsormester hasonló ajánlatot tett Kínának és Líbiának is. Gerald Bruce Lee kerületi bíró jelezte, hogy a kormány halálbüntetést fog kérni a vádlottra. A kockázattal Regan is tisztában volt. "Ha elkapnak, egész életemre bebörtönöznek, hacsak nem végeznek ki. Az információ, amit kínálok, százmilliárdokat éro hírszerzorendszert veszélyeztetne. Tizenhárom millió csekély ár azért, amit kapnak érte" - írta a levélben.

Az Egyesült Államokban utoljára 1953-ban szabtak ki halálos ítéletet kémtevékenységért: Ethel és Julius Rosenberget azzal vádolták, hogy nukleáris titkokat adtak át a Szovjetuniónak.