Bernadett
-2 °C
4 °C

Ausztria nem akar háborúzni

2003.01.25. 13:58
Ausztria semmilyen formában nem vesz részt egy Irak elleni esetleges háborúban - hangsúlyozta ismételten Herbert Scheibner osztrák védelmi miniszter a Die Presse című konzervatív lap hasábjain szombaton, s egyben arra figyelmeztetett: ha Washington önhatalmúlag lép, szétforgácsolódhat a nemzetközi terrorizmus elleni szövetség, és kiéleződhet a helyzet a Közel-Keleten.

A miniszter kizártnak mondta, hogy egy iraki katonai intervenció esetén az osztrák hadsereg a nukleáris, biológiai és vegyi (ABC) támadások következményeinek elhárítására kiképzett egységet küldene Kuvaitba. Egy a múlt héten napvilágot látott értesülésre utalva hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok hivatalosan nem fordult ilyen kéréssel Bécshez, de érzékeltette, hogy informálisan már felmerült a kérdés.

Scheibner úgy vélte, csakis akkor merülhetne fel egy különlegesen képzett osztrák egység kiküldése, ha Irak valóban tömegpusztító fegyverekkel támadná meg valamely szomszédos országot. Ebben az esetben ugyanis humanitárius, nem pedig katonai segítségről lenne szó. Az osztrákok különben csakis a békefenntartásban és az újjáépítésben vennének részt.