Konrád
8 °C
26 °C

Blix-jelentés: újabb érv a háborút ellenzőknek?

MTI
2003.01.26. 17:25
Az ENSZ fegyverzetellenőrei hétfőn a Biztonsági Tanács előtt se nem fehér, se nem fekete, hanem sokkal inkább szürke képet fognak festeni Bagdad együttműködéséről az iraki tömegpusztító fegyverek és gyártási kapacitások felszámolását előíró 1441. számú határozat végrehajtásában.

Hans Blix, az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának az elnöke és Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója hétfőn értékeli az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt az ellenőrök tevékenységének elmúlt hatvan napját. Jelentésük a The Washington Post vasárnapi száma szerint több érvet ad majd azok kezébe, akik az ellenőrzés folytatását szorgalmazzák, és ellenzik, hogy már most határozzanak a háború kérdésében.

Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanács legfontosabb tagjainak makacs ellenállása láttán bele fog egyezni abba, hogy a helyszíni ellenőrzést legalább néhány héttel meghosszabbítsák. Blix és el-Baradei február közepén újabb jelentést tesz majd a BT-nek, addig pedig folytatódnak a konzultációk. Ez az idő a Pentagon haderő-telepítési terveinek is megfelel, mivel legkorábban csak február végére fejlődik fel a szárazföldi invázió valamennyi lényeges összetevője.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft