Az iraki ellenzék már a Szaddám utáni időkre készül

MTI
2003.01.27. 14:45
A szétforgácsolt iraki emigráns ellenzék február közepén a kurdok lakta Észak-Irakban szándékozik háromtagú vezetőséget választani a Szaddám Huszein elnök eltávolítása utáni időre.

"Ezt a triumvirátust egy kurd, egy szunnita arab, valamint egy síita arab alkotja majd" - erősítette meg hétfőn egy ellenzéki szóvivő. Colin Powell amerikai külügyminiszter a CBS tévének adott interjújában elismerte annak veszélyét, hogy a Baasz párti rezsim bukása után Irak egy síita, egy szunnita és egy kurd kisállamra bomlik. Ez azonban senkinek sem használna. Ezért az Egyesült Államok az esetleges katonai csapás után mindent elkövet majd a válságövezet "balkanizálódásának" elkerülésére. Washington csak olyan kormányt fog támogatni, amely kötelezettséget vállal Irak egységének megóvására - fejtette ki Powell a dpa szerint.

Az iraki emigráns ellenzék különbözo, amerikai támogatást élvező csoportjai december közepén Londonban megegyeztek egy "koordinációs bizottság" létrehozásában. Ennek feladata lenne, hogy a bagdadi rendszer bukása után átmeneti kormányt állítson fel.