Piroska
-11 °C
-2 °C

Ártatlannak vallotta magát Hágában a volt szerb elnök

MTI
2003.01.27. 20:04
Ártatlannak vallotta magát a hágai Nemzetközi Törvényszéken hétfőn tartott első meghallgatásán Milan Milutinovic volt szerb elnök.

A 60 éves politikus egy hete önként jelentkezett a délszláv konfliktusokban elkövetett háborús bűncselekményekkel foglalkozó törvényszéken, amely háborús és emberiség elleni bűncselekmények miatt emelt vádat ellene. A törvényszék eljárási szabályai szerint a vádlottak Hágába érkezésük után először egy előzetes meghallgatáson jelennek meg, amelyen nyilatkozniuk kell arról, bűnösnek érzik-e magukat. Milutinovic esetében ez alig több mint fél órán át tartott, s ennek a nagyobbik részét is ügyvédje zárt ajtók mögött tett nyilatkozata töltötte ki. Az ügyben eljáró bíró közlése szerint a következő meghallgatást február 13-án tartják. Maga a per valószínuleg csak hónapok múlva kezdodik.

A politikus, aki a múlt év végéig Szerbia hivatalban lévő elnöke volt, korábban Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök legközelebbi munkatársai közé tartozott. Vele együtt őt is 1999 májusában helyezte vád alá a hágai törvényszék, az 1998-99-es koszovói konfliktusban játszott szerepe miatt. A vádirat szerint Milutinovic azoknak a volt jugoszláv vezetőknek a szűk csoportjához tartozott, akik a konfliktus idején aktívan közreműködtek több százezer albán polgári személy elűzésében. Milosevichez hasonlóan ő is kezdettől fogva határozottan tagadta, hogy bármilyen felelősség terhelné a koszovói események miatt. Állítása szerint hivatali ideje alatt semmilyen formában nem gyakorolt ellenőrzést a jugoszláv fegyveres erők felett.