Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vizsgálódnak a parlamenti 'poloskák' ügyében Ukrajnában

MTI
2003.01.31. 16:05
Az ukrán főügyészség vizsgálatot rendelt el azoknak a miniatűr lehallgató készülékeknek az ügyében, amelyeket decemberben fedeztek fel a képviselőház két független tagjának dolgozószobájában. A vizsgálatot az érintett honatyák, Volodimir Szivkovics és Viktor Muszjaka panasza nyomán indították. A két képviselő irodájában ugyanolyan típusú lehallgató készülékeket, "poloskákat" találtak, amilyeneket az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB által használt. Szivkovics annak a vélekedésének adott hangot, hogy a "poloskákat" a kormánnyal kapcsolatban lévő személyek helyezhették el.

Muszjaka eredetileg a Viktor Juscsenko vezette ellenzéki koalíció tagjaként került a képviselőházba, de röviddel a választás után kivált a koalícióból, és függetleneként folytatta munkáját. Irodájában rendszeresen tanácskoztak pártjának, a parlamenti bejutás küszöbe alatt maradt "Előre, Ukrajna" politikai csoportosulásnak a tagjai.

Ukrajnában feltehetoleg nemcsak a parlamenti képviselokkel szemben élnek a törvénytelen lehallgatás eszközével: az AFP állítása szerint Washington egy ilyen, 2000 őszén lehallgatott titkos beszélgetés alapján vádolja Leonyid Kucsma elnököt azzal, hogy engedélyezte katonai radarkészülékek Irak számára történő eladását.