Edit
15 °C
29 °C

Spanyolország amerikai felkérésre vár

MTI
2003.02.10. 12:06
A spanyol hadsereg 2000 fős különlegesen kiképzett különítményt, harci repülőket és hadihajókat is küldhetne a Perzsa-öbölbe abban az esetben, ha a madridi kormány úgy döntene, hogy részt vesz egy esetleges Irak elleni háborúban - adta hírül a spanyol La Razón hétfői száma védelmi forrásokra hivatkozva.

A különlegesen kiképzett különítmény atom-, illetve vegyi és biológiai hadviselésre kiképzett katonákból állna. A spanyol hadsereg szükség esetén hat F-18-as bombázót és két hadihajót is küldene a térségbe. Ez utóbbiak hasonló feladatot láthatnának el, mint az 1991-es öbölháború idején, amikor az Irak-ellenes blokád betartását biztosították és ellenőrizték.

A La Razón értesülései szerint a Pentagon spanyolországi képviselői adatokat kértek a hadsereg vezérkarától arra vonatkozóan, hogy a különleges egységek milyen felkészültségűek, és hogy rendelkezésre állnának-e. A kabinet kérésére a hadsereg vezérkara elrendelte ezeknek az egységeknek a készültségét egy esetleges amerikai felkérésre várva.