Horvátország az EU tagja kíván lenni

MTI
2003.02.10. 17:06
Sztipe Mesics horvát államfő hétfőn Brüsszelben megerősítette, hogy országa hivatalosan is be kívánja nyújtani felvételi kérelmét az EU-nak. Mesiccsel folytatott megbeszélésén Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte Zágráb szándékát és azokat a lépéseket, amelyeket a horvát kormány a demokratikus jogok megerősítése és a menekültek visszatérése érdekében tett. Utalt ugyanakkor arra, hogy Horvátországnak még meg kell hoznia bizonyos döntéseket a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésével kapcsolatban.

Tonino Picula horvát külügyminiszter egy hete jelentette be, hogy országa február 18-án Athénban benyújtja felvételi kérelmét az EU soros elnökségének. Horvátország azt reméli, hogy ha a reformok a jelenlegi ütemben folytatódnak, képes lesz utolérni Bulgáriát és Romániát, és még ebben az évtizedben az unió tagjává válhat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás