EU: Olaszország a leginkább elöregedett társadalom

MTI
2003.02.17. 13:00
Itália Európa legöregebbje: az olaszok 18,2 százaléka 65 évesnél idősebb - derül ki az Európa Tanács által készített felmérés adataiból. "Idősrendi" sorrendben a második Görögország, a harmadik helyen pedig a svédek állnak. Különösen az olasz helyzet aggasztó, mivel Olaszországban a legalacsonyabb a születési ráta egész Európában: az olasz nőknek átlagosan 1,1 gyermekük születik. Márpedig a jövő nemzedékekre nagyobb teher hárul majd az egyre több idős eltartása miatt.

A probléma leküzdésére az olasz kormány liberalizálni készül a nyugdíjtörvényt - a nyugdíj korhatárt elért személyek tovább dolgozhatnának, ha a munkaadójuk ebbe beleegyezik. A kormány azt tervezi továbbá, hogy adókedvezményben részesíti azokat a fiatal házaspárokat, akik lakáshoz szeretnének jutni.

A tanulmány szerint egyébként a 15 EU-tagállam lakosságának átlagéletkora 38,1 év, s átlagosan minden egyes európai nőnek 1,47 gyermeke van. 2050-re az átlagos életkor 48,5 év lesz. 2002-ben az EU-tagállamok 43 százalékában többen haltak meg, mint ahányan születtek - áll az APA jelentésében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás