Amerikai élelmiszersegély Észak-Koreába

MTI
2003.02.25. 09:11
Az Egyesült Államok hajlandó felújítani az Észak-Koreának szállított élelmiszersegélyeket - jelentette be kedden Szöulban az amerikai külügyminiszter. Colin Powell az új dél-koreai államfő beiktatási ünnepsége alkalmával tett nyilatkozatot. Mint szavaiból kitűnt, Washington az idén 40 ezer tonna mezőgazdasági terméket és 60 ezer tonna egyéb árut juttatna a kommunista Észak-Koreának. A fenti százezer tonna elmarad a tavaly Phenjannak szállított 157 ezer tonna amerikai segélytől. A csökkenés Powell szavai szerint nem áll összefüggésben az észak-koreai atomenergia-programmal, amelyet Washington rossz szemmel néz. Attól tart ugyanis, hogy a decemberben újra indított jongbjoni atomerőműben keletkező plutóniumot Phenjan atomfegyver készítésére használhatja fel.

Az amerikai miniszter szavai szerint a segélyezés nem jelent "politikai eszközt" Észak-Korea viselkedésének befolyásolására. A kevesebb élelmiszert Powell azzal indokolta, hogy az illetékes világszervezet a szállítmányok csökkentését kérte, illetve hogy más államok idén várhatóan növelik Észak-Koreába irányuló segélyszállítmányaikat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla