Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A Medgyessy-kormány ellen tüntettek Szabadkán

MTI
2003.03.08. 18:51
350-400 fiatal tiltakozott szombaton a szabadkai magyar főkonzulátus előtti téren a Medgyessy-kormány határon túli magyarokkal kapcsolatos politikája ellen.

A békés tüntetést az egyelőre bejegyzés alatt álló Három Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nevű délvidéki magyar szervezet rendezte. Magyarország több városából, így Budapestről, Szolnokról és Debrecenből érkeztek fiatalok buszokkal a demonstrációra, amelyen főként a magyarországi 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik Magyarországért Mozgalom (JMM) tagjai vettek részt.

Újhelyi Zoltán, a HVIM elnöke petíciót olvasott fel az egybegyűltek előtt, amelyet átadtak Peto János konzulnak. Ebben azt követelik, hogy a magyar kormány felelősen lépjen fel a határon túli magyarok jogaiért, maradéktalanul érvényesítse a kedvezménytörvényt, és a vízumkényszer bevezetésekor biztosítsa a kárpátaljai és a délvidéki magyarok számára "az anyagi terhekkel nem járó, korlátlan határátlépési lehetőségét".

A tiltakozók előtt felszólalt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, aki azt hangoztatta, hogy nem lehet Magyarország számára út az az uniós integráció, amely ismét elszakítja tőle az elszakított nemzetrészeket.

A megmozdulás után egy szabadkai kiállítási csarnokban március 15-e alkalmából megemlékezést tartottak. A rendezvény végén a Beatrice együttes adott koncertet.