Törökország nem kap pénzt az Egyesült Államoktól

MTI
2003.03.16. 09:47
Visszavonta 15 milliárd dolláros, Törökországnak felkínált gazdasági segélycsomag-ajánlatát az Egyesült Államok, miután Ankara nem hozott gyors döntést 62 ezer amerikai katona befogadásáról, az Irak elleni háborús készülődés keretében.

Az amerikai kormányzatban több névtelenül nyilatkozó forrás is megerősítette szombaton az AP hírügynökségnek, hogy kénytelenek lesznek lemondani az északi front megnyitásáról, s ezzel a Törökországnak felajánlott segélycsomagot is tárgytalannak tekintik.

A török parlament március 1-jén kis többséggel ugyan, de elutasította a washingtoni kérést, s azt a kormányváltást követően sem tűzték újólag napirendre. Recep Tayyip Erdogan új török kormányfő szombati sajtónyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az amerikai kérés ismételt napirendre tűzéséről csak a kormányáról való bizalmi szavazás után lehet szó. Ez utóbbi viszont várhatóan legalább a jövő hét közepéig elhúzódik. Erdogan szerint az Egyesült Államoknak emellett "határozottabb garanciákat kell adnia" Törökországnak.