Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Megkezdődtek a Finn választások

MTI
2003.03.16. 10:40
A várhatóan szoros eredmény miatt megjósolhatatlan, hogy mi lesz az eredménye a finn parlamenti választásoknak, amelyek közép-európai idő szerint vasárnap reggel nyolc órakor kezdődtek meg.

Anneli Jaatteenmakinak, a vidéki népesség érdekeinek védelmében fellépő, ellenzéki Finn Centrumpárt vezetőjének van esélye arra - ha nem is sok -, hogy felváltsa Paavo Lipponent a kormányfői székben. Akkor ő lenne az első női kormányfő az észak-európai országban.

A választási kampány legfontosabb témája az volt, hogy hogyan lehet felélénkíteni a lelassult finn gazdaságot, amelynek a kivitel a motorja, valamint hogy hogyan lehet csökkenteni a magát makacsul tartó magas - az Európai Unióban az egyik legmagasabb - munkanélküliségi rátát, amely még a Szovjetunió összeomlása miatt alakult ki, hiszen a hatalmas szomszéd nagy felvevőpiaca volt a finn áruknak.

A Finn Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette kormánykoalíció hivatali idejében célul tűzte ki, hogy felére csökkentik a munkanélküliséget, de ez nem sikerült, és az ellenzéknek ebbe sikerült belekapaszkodnia. Jaatteenmaki jó pontokat szerzett pártjának a választók előtt azzal is, hogy megvádolta Lipponent: az Irakkal szembeni politikában túl közel áll az Egyesült Államokhoz, noha Finnország katonailag semleges (nem tagja a NATO-nak), és a 5,2 millió fős lakosság nagy része ellenzi az arab ország elleni katonai akciót.

Ha 48 éves volt ügyvéd lesz a miniszterelnök, akkor nemcsak hogy először lesz női kormányfője az országnak, hanem először fordul elő az Európai Unióban, hogy valamely tagországnak az elnöke és a kormányfője is nő. Tarja Halonen 2000 óta államfő.

Ha az SDP nyer, akkor a dolgok úgy mennek tovább, mint eddig, mert a kormányfőjelölt, a 61 éves Lipponen folytatni akarja programját, amelyben a legfontosabb a költségvetési fegyelem és az EU-beli kis államok melletti kiállás. Fontos még a nagy munkanélküliség elleni küzdelem is - 2002-ben 9,1 százalékos volt -, de kérdés, hogy ehhez a küzdelemhez lesznek-e új ötletek. Mindazonáltal, ha a középpárt nyer, drasztikus változásokra akkor sem lehet számítani sem a gazdaságban, sem a külpolitikában.