Benedek
-4 °C
5 °C

Násziríját elfoglalták az amerikaiak

MTI
2003.03.22. 15:03
Az amerikaiak vezette erők szombaton délután elfoglalták Násziríja dél-iraki várost és a tőle kissé nyugatra fekvő Eufrátesz-hidat.

Stuart Upton amerikai katonai szóvivő a Katarban lévo központi parancsnokságon közölte a Reuters tudósítójával, hogy a dél-iraki város elesett. A szóvivő egyelőre nem szolgált további részletekkel.

Násziríja kulcsfontosságú átkelőhely az Eufrátesz folyón, Bagdadtól 320 kilométerre délkeletre. Elestét egyelőre sem iraki, sem pedig független források nem erősítették meg.

Násziríja közelében egy amerikai tiszt azt állította a Reuters tudósítójának, hogy az előrenyomuló egységek biztosították a dél-iraki várostól nyugatra lévő kulcsfontosságú, Mezopotámiába (azaz a Tigris és az Eufrátesz közé eső területre) vezető átkelőt az Eufráteszen, és a híd mindkét oldalán ellenőrzőpontokat állítottak fel.

A Reuters tudósítója - aki jelenleg alig másfél kilométerre tartózkodik a hídtól - arról számolt be, hogy az átkelő irányából robbanások hallatszanak, amelyek a jelek szerint tüzérségi lövedékek becsapódásai, illetve kézigránát-robbanások lehetnek.