Az oroszok tiltakoznak a határmenti kémrepülők miatt

MTI
2003.03.22. 22:52
Az orosz külügyminisztérium szombaton erélyesen tiltakozott az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségénél amiatt, hogy az amerikai légierő továbbra is kémrepüléseket hajt végre Oroszország határai mentén.

Bármi is motiválja ezeket a bevetéseket, Moszkva úgy véli: a repülések tovább élezik az Irak ellen kirobbant háború miatt amúgy is feszültté vált hangulatot a térségben. Moszkva ezért helytelennek tartja az akciókat - mutatott rá jelentésében az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a tárca tiltakozását ismertetve.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint szombaton egy U-2-es típusú amerikai kémrepülőgép az orosz-grúz határ fölötti légtérben tartózkodott huzamos időn át. Washingtonban ezeket a kémrepüléseket a térségben megbúvó terroristák támaszpontjainak a felkutatására indított műveleteknek állítják be. Moszkva azonban már többször is az amerikai fél tudomására hozta, hogy aggodalommal tölti el a határai közelében folytatott kémtevékenység - hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.

Oroszország szerint aligha a feltételezett terroristák felkutatása a kémrepülések célja, az amerikaiak tevékenysége inkább a hidegháború korának gyakorlatára emlékeztet - vélte az orosz külügyi fohatóság.  • Hírek
  • Személyi kölcsön