Elza
-4 °C
4 °C

Az iraki bevonulás mellett érvel a török miniszterelnök

Index, MTI
2003.03.23. 23:29
Recep Tayyip Edogan török miniszterelnök vasárnap este védelmébe vette Ankarának azt a tervét, hogy saját csapatokat küld Észak-Irakba - közölte az MTI. A török katonai jelenlét biztonsági és stabilizáló tényező lesz mind Törökország, mind a térség számára - érvel Erdogan a török tévében a dpa szerint.

A török kormányfő megerősítette: kormánya arra törekszik, hogy "az iraki határ túloldalán lévő korlátozott sávban" ellenőrizze a menekültáramlást, hathatós emberbaráti segítséget nyújtson a menekülőknek, és megakadályozza a Törökország biztonsága elleni "provokációkat". Ezzel a miniszterelnök arra a szakértők szerint reális veszélyre utalt, melyet a háború okozta káoszt esetleg önállósodási törekvéseik megvalósítására kihasználó kurdok jelenthetnek Észak-Irakban.

Helmi Özkük tábornok, vezérkari főnök vasárnap azt közölte, hogy a parlament határozata értelmében 1500 katonát útnak indítottak a térségbe. A tábornok a török katonai vezetés nevében cáfolta azokat a korábbi híreket, amelyek szerint országa több tízezer katonát kívánna Észak-Irakba küldeni. Előzőleg Ankara határozott figyelmeztetést kapott Washingtontól, amelyben Collin Powell külügyminiszter óva intette Törökországot katonai jelenlétének növelésétől a térségben.