Iraki feddés Jordániának

MTI
2003.03.26. 13:33
Az iraki külügyminiszter szerdán erélyesen bírálta Jordániát, amiért iraki diplomatákat utasított ki, megvádolva az ammáni vezetést, hogy a biztonsági okokra hivatkozó indoklással szemben az Egyesült Államok kérésének engedelmeskedett. "Mélyen fájlaljuk ezeket a teljességgel igazságtalan intézkedéseket, amelyeket ammáni nagykövetségünkkel szemben hoztak, és határozottan elítéljük, hogy a szégyenletes amerikai kérés után következtek be" - közölte Nadzsi Szabri jordániai kollégájának, Marvan al-Moasernek küldött hivatalos levelében, amelyet az INA iraki hírügynökség és az al-Dzsazíra arab hírtelevízió ismertetett.

"Megjegyezzük, hogy ezek az intézkedések szöges ellentétben állnak a két baráti országot és népet összekötő kapcsolatok természetével, ... és ezért a magatartásért Önökre hárítjuk a felelősséget" - tette hozzá. Azon túl, hogy hivatalosan az iraki kormány neheztelésének adott hangot a szomszédos ország és az Egyesült Államok közötti együttműködés miatt, Szabri tiltakozott amiatt is, hogy a jordániai titkosszolgálat kikérdezett egy iraki diplomatát. A levélben ugyanakkor nem volt utalás jordániai területről kiinduló amerikai katonai akciókra. Az erről szóló híreket Ali Abu ar-Rageb jordániai kormányfő nemrégiben koholmánynak nevezte és visszautasította.

Jordánia vasárnap döntött az Irak ammáni nagykövetségén dolgozó diplomaták kiutasításáról közelebbrol nem részletezett "biztonsági okok" miatt. Al-Moaser akkor hangsúlyozta, hogy a döntés egyáltalán nem hozható összefüggésbe a néhány napja elhangzott amerikai kéréssel. Washington csütörtökön szólított fel minden olyan országot, amelynek területén iraki külképviselet - nagykövetség, konzulátus vagy érdekképviselet - muködik, hogy függessze fel tevékenységüket az új bagdadi hatalmi szervek megalakulásáig és utasítsa ki a képviseletek vezetoit.  • Hírek
  • Személyi kölcsön