Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Olaszországból indultak az ejtőernyősök

MTI
2003.03.27. 15:58
Az olasz baloldali ellenzék kifogásolta, hogy olasz támaszpontról indult az iraki frontra ezer amerikai ejtőernyős, ugyanis a jobbközép kormány azt ígérte, hogy országuk nem vesz részt a háborúban. Az ellenzéki képviselők magyarázatot követelnek a kormánytól, hogy az akcióról miért más forrásból kellett tudomást szerezniük.

Nemrég kiderült, hogy a Vicenzában lévő Ederle támaszponton állomásozó mintegy ezer amerikai ejtőernyős éppen innen indult közvetlenül a hadszíntérre megnyitni az észak-iraki frontot. A Pentagon meg is erősítette a hírt.

A balközép ellenzék első számú kifogása az volt, hogy minderről miért máshonnan kell tudomást szerezniük. „A televízióból kellett megtudnunk, hogy Itália szabályszerűen háborúban áll" - hangoztatta Giuseppe Fioroni, a Margherita ellenzéki párt vezető tagja.

Carlo Giovanardi, a parlamenti kapcsolatok minisztere tagadta, hogy a kormány megszegte volna akár az alkotmányos előírásokat, akár a semlegességre vonatkozó ígéreteit. A politikus ellentámadásként megemlítette, hogy 1999-ben az akkori balközép kormány minden további nélkül beléptette Olaszországot az ENSZ felhatalmazása nélküli koszovói hadműveletekbe.

Giulio Andreotti örökös szenátor úgy véli: Olaszország akkor cselekszik korrekt módon, ha nem engedi visszatérni a területén lévő bázisaira az amerikai ejtőernyősöket.