Béla
12 °C
27 °C

Megduplázzák Irakban az amerikai katonák számát

MTI
2003.03.28. 00:17
Az amerikai hadvezetés azt tervezi, hogy április végéig megduplázza az Irakban harcoló amerikai katonák számát. Jelenleg mintegy 100 ezer amerikai és 25 ezer brit katona harcol Irakban.

Nevük elhallgatását kérő amerikai tisztviselők a Reutersnak elmondták csütörtökön, hogy a tervek szerint április végéig további százezer amerikai katonát vezényelnek Irakba, és ezzel 225 ezer főre növekszik az amerikai vezetésu szövetséges katonai erő létszáma. A nyilatkozók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az erősítés nem valamiféle új elgondolás, hanem a régen kidolgozott haditerv egyik eleme.

A katonák egy részét Kuvaitból telepítik át Irakba. Több mint 55 ezer fő - köztük a texasi Fort Hoodban állomásozó 4. gépesített lövész hadosztály, a Németországban állomásozó 1. páncélos hadosztály, valamint a Coloradóban állomásozó 2. páncélos ezred - eredeti állomáshelyéről érkezik majd.

A 12 ezer katonát számláló 4. gépesített lövész hadosztály előörse csütörtökön már el is indult a Perzsa-öböl térségébe. A katonákat bérelt repülőgépekkel viszik az öbölbe, és várhatóan a jövő héten be is fejeződik az egész hadosztály elszállítása.