Géza
-12 °C
-4 °C

Szabri: Fel akarják darabolni Irakot

MTI
2003.03.31. 15:15
Miközben hétfőn amerikai B-1, B-2 és B-52 típusú bombázók, valamint manőverező robotrepülogépek mindeddig példátlan együttes támadást hajtottak végre bagdadi középületek, így a tájékoztatási minisztérium ellen, Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter mielőbbi távozást ajánlott a koalíciós erőknek, ha nem akarnak "egy nagy sivatagi temetőbe kerülni".

Bagdadi sajtóértekezletén az iraki diplomácia vezetője gyarmatosítóknak nevezte a koalíciós erőket, amelyek "fel akarják darabolni Irakot". Mint mondta, az amerikai-brit erők, amelyek az oszd meg és uralkodj elv alapján állnak, "Irak szétbontásán munkálkodnak".

Hozzátette: az iraki nép "holokausztot készít elő az amerikaiak és a britek számára. Egyetlen hatalmas temetővé változtatjuk ezt a sivatagot az amerikai és a brit erők számára. ... Nem fognak ép bőrrel távozni hazánk földjéről. ... Minden nap csak mélyebbre süllyednek a vereség mocsarába, veszteségeik napról napra súlyosabbá válnak."

Közlése szerint "immár több mint ötezer arab önkéntes érkezett Irakba". Ugyanakkor a Bagdadot nem támogató arab kormányzatokat azzal vádolta, hogy "tőrt döfnek Irak hátába". Rámutatott arra, milyen mély ellentmondás feszül e kormányok magatartása és azon országok közvéleménye között, ahol - mint fogalmazott - Irakért tüntetnek. Hangoztatta továbbá, hogy Irak az összes eddigi háborúban támogatta az érintett arab országokat "a cionisták" elleni háborúikban. Egyúttal Izraelt az Irak elleni amerikai agresszió mögött álló "fő felbújtónak" nevezte, és azt mondta, hogy Ugyanez az Izrael az "agresszió fő haszonélvezője is".

Nadzsi Szabri szerint az amerikai-brit invázió résztvevőire minden fronton vereség vár, és az agresszió résztvevőinek csak egyetlen esélyük van a megmenekülésre: az, "ha minél hamarabb kivonulnak az országból".