György
16 °C
24 °C

Stoiber szerint üres ígéret az újjáépítés

MTI
2003.03.31. 15:31
Edmund Stoiber, a bajorországi Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke hétfőn az eddiginél is távolságtartóbb hangot ütött meg az Egyesült Államok Irak-politikájával szemben. A Kínában tartózkodó Stoiber Pekingben kijelentette: "mélységesen" sajnálja, hogy Irak lefegyverzése nem vált lehetővé BT-határozattal, mindkét oldalon hiányzott a kompromisszumkészség.

Stoiber sokszor fogalmaz általánosságban, kijelentései mégis elütnek a másik német kereszténypárt, a kereszténydemokrata unió (CDU) elnökének, Angela Merkelnek kijelentéseitől. Merkel az elmúlt napokban többször is kinyilvánította lojalitását az Egyesült Államok iránt.

Stoiber Pekingben német üzletemberek előtt egyebek között kijelentette: "Az amerikaiak és szövetségeseik jelentőségük és gazdasági teljesítőképességük mellett sem lesznek soha olyan helyzetben, hogy a folyamatot a háború után gazdaságilag pozitív irányba fordítsák".

Stoiber szerint a világot a háború végén "újrarendezik", "a világpolitika átalakul", a folyamatban az ENSZ bizonyára nagy szerepet fog játszani. Kína az iraki háború ügyében visszafogottan viselkedik, "álláspontja világos, de valamivel visszafogottabban lép fel, mint némely európai nemzet" - közölte a bajor politikus Pekingben.