Géza
-11 °C
-4 °C

Az amerikai akadémia szerint elavultak a hadsereg járművei

MTI
2003.04.03. 18:10
Az amerikai hadseregben csapatok és hadfelszerelés szállítására használt járművek túl öregek, túl nehezek és egy benzinkutat kellene utánuk kötni, olyan sok üzemanyagot fogyasztanak - állítja az amerikai tudományos akadémia e héten ismeretessé vált elemzése.

Az AFP francia hírügynökség által ismertetett tanulmány szerint az amerikai katonai jármuvek majdani új nemzedékének a jelenleginél több célra alkalmasnak és könnyebbnek kell lennie.

A benzinfaló jármuvek igen nagy pénzügyi és logisztikai terhet jelentenek, és korlátozzák a hadsereg mozgékonyságát. Az üzemanyag a hadszíntérre szállítandó tonnatartalom 70 százalékát teszi ki. Egy páncélos hadosztály 2,5 millió liter üzemanyagot igényel naponta.

Az akadémia tanácsadó testülete egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai hadsereg járműflottája legalábbis öregedő. A járművek nagy része évtizedek óta szolgál már, és az egyes missziók között nem tárolják őket fedett helyen, ami növeli a karbantartási költségeket, rontja állagukat és ennek következtében teljesítőképességüket.