József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bagdad utcáin a Fidáíjín Szaddám milícia

MTI
2003.04.05. 12:21
A Szaddám Huszein iraki elnökhöz hű Fidáíjín Szaddám milícia tagjai nagy számban jelentek meg Bagdad belvárosában szombaton, miközben amerikai bejelentések szerint a szövetséges erők benyomultak az iraki főváros központjába.

Az AP helyszínen tartózkodó tudósítója nem tapasztalta amerikai katonai jelenlét nyomait a belvárost átszelő Tigris folyó térségében, bár előzőleg Frank Thorp százados, az amerikai központi parancsnokság szóvivője azt mondta, hogy jelentős létszámú amerikai katona hatolt be Bagdadba. A rettegett, fekete ruhás fidáíjínok elözönlötték az utcákat, géppisztolyos férfiak kutatják át a belvárost, mivel olyan hírek terjedtek el, hogy egy szövetséges pilóta katapultált Bagdad központja felett.

Pénteken több tízezren menekültek el a városból az utcai harcoktól való félelmükben. Mozdítható értéktárgyaikat és élelmiszerkészletüket mentő irakiak buszokkal, taxikkal, teherautókkal, személyautókkal, sőt még lovas szekerekkel is megindultak a Bagdadtól északra fekvő területek felé.