Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Bagdad központjáig hatoltak a páncélosok

MTI
2003.04.05. 17:46
Amerikai páncélosalakulat hatolt be szombaton déli irányból Bagdad központjába, tűzharcot vívott a sugárutak mentén, ahol az emberek vagy integettek, vagy lőttek rájuk.

A harckocsioszlop a városközpontban nyugatnak fordult, elérte az amerikai kézen levő bagdadi nemzetközi repülőteret, majd déli irányba továbbhaladva visszatért kiindulási helyére.

A The New York Times honlapja szerint a háromórás felderítő jellegű műveletben az amerikaiak egy páncélost elvesztettek. Egy harckocsivezető életét fejlövés oltotta ki a tűzzáporban. Az egyik harckocsizó közölte, hogy nehézségeik voltak a civilek és a katonák megkülönböztetésében.

A behatolás felderítő küldetésként kezdődött. Az élen a harmadik gépesített lövészhadosztály 2. dandárjának három-négy harckocsija haladt az élen.

A harckocsik reggel hagyták el a Bagdadtól délre lévő állásaikat, a fő sugárutakon haladtak a város szívébe, ahol azután nyugatnak fordulva elérték a bagdadi nemzetközi repülőteret, a 3. hadosztály 1. dandár állásait. A repülőtértől a harckocsik délnek fordultak és visszatértek kiinduló állásaikba.