Condoleeza Rice moszkvai látogatása

MTI
2003.04.07. 20:11
Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott hétfőn Moszkvában Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó - közölte hétfő este Alekszej Gromov, az orosz államfő sajtótitkára.

A megbeszélés során Rice George W. Bush amerikai elnök üzenetét adta át Putyinnak, amelyben az amerikai fél kiáll a két ország kapcsolatainak élénkítése mellett. A Fehér Ház magas rangú tisztségviselője orosz kollégájával: Vlagyimir Rusajlóval, valamint Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel, Szergej Ivanov védelmi miniszterrel és Alekszandr Volosinnal, a Kreml apparátusának vezetőjével tárgyalt hétfőn az orosz fővárosban.

Gromov közlése szerint Putyin tájékoztatta Rice-t arról, hogy Moszkva továbbra is az ENSZ keretei között képzeli el az iraki válság megoldását. A moszkvai amerikai nagykövetség egyik magas beosztású képviselője az orosz ITAR-TASSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Rice látogatása "új fejezetet nyitott az orosz-amerikai kapcsolatokban". Információk szerint az orosz és az amerikai fél kiállt az együttműködés folytatása mellett a nemzetközi terrorizmus elleni harc, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása, valamint a gazdaság területén az energetikai együttműködés mellett.

Gromov közlése szerint Putyin felvetette a vasárnap Bagdad közelében történt atrocitást is, amelynek során ismeretlenek tűz alá vették az orosz diplomaták és újságírók Szíriába tartó konvoját és öt embert megsebesítettek. Vlagyimir Tyitorenko, a szintén sérülést szenvedett bagdadi orosz nagykövet szerint egyértelműen amerikaiak lőtték őket, mintegy 30-40 percen keresztül. Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövet ezzel szemben hétfőn ismételten leszögezte a katari amerikai főhadiszállásra hivatkozva, hogy a szövetséges erők nem folytattak harci cselekményeket az oroszokat ért atrocitás helyszínén, az eset iraki katonák ellenőrzése alatt álló területen történt. Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő hétfőn kifejezte reményét, hogy mind az Egyesült Államok, mind Irak a lehető legrövidebb időn belül magyarázatot ad a történtekre.