Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Chirac, Scröder és Annan Szentpéterváron

2003.04.08. 19:57
Zsúfolt hét végi programot bonyolít le Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpétervárott: keddi orosz jelentések szerint április 11. és 13. között Jacques Chirac francia elnök, Gerhard Schröder német kancellár és Kofi Annan ENSZ-főtitkár is villámlátogatást tesz a Néva-parti városban.

A tárgyalások középpontjában az iraki háború, illetve a háború utáni rendezés és újjáépítés áll majd. Moszkva az ENSZ számára igényel csúcsszerepet az utóbbi folyamatban, remélve, hogy így legalább részben megtarthatja saját iraki gazdasági érdekeltségeit is. Keddi orosz sajtóvélemények szerint Schröder fontos szövetséges lehet Putyin számára ezen a területen, bár orosz elemzők nem zárják ki, hogy Chirac alkalmasint különalkura készül Washingtonnal és Londonnal. Az amerikai kongresszus elé olyan javaslat is érkezett, hogy Oroszországot teljesen zárják ki az iraki újjáépítési folyamatból. Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövet keddi közlése szerint a Fehér Ház nem támogatja ezt az elképzelést. Az iraki újjáépítésben való orosz részvétel fontos szerepet kapott Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó hétfői moszkvai tárgyalásain is.

Kedd este megérkezett Moszkvába az orosz polgári védelmi minisztérium különgépe, fedélzetén a Bagdadból evakuált 12 orosz diplomatával. A repülőtéren mentőautó várta azokat, akik vasárnap sebesültek meg a nagykövetség Damaszkuszba tartó autókonvoját ért támadás során. Egyelőre sem az amerikai, sem az iraki fél nem vállalata a felelősséget az incidensért. Vlagyimir Tyitorenko bagdadi orosz nagykövet kedden közölte, hogy mégis visszatér Bagdadba.