Márk
13 °C
28 °C

Katonai csapást igér Hoon a latorállamoknak

MTI
2003.04.08. 21:38
A jövőben valószínűleg gyakoribbak lesznek a megelőző katonai csapások a terrorizmust ösztönző vagy tömegpusztító fegyvereket rejtegető latorállamok ellen - jelentette ki Geoffrey Hoon brit védelmi miniszter kedden Koppenhágában.

A Nemzetközi Tanulmányok Dán Intézetében elhangzott beszédében Hoon azt mondta, hogy jelenleg a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek fenyegetik leginkább a világ országait. A politikus szerint vannak olyan országok, amelyek ugyan még nem rendelkeznek tömegpusztító fegyverekkel, de azon vannak, hogy szert tegyenek ilyenekre.

Hoon azt jósolta az AP tudósítása szerint, hogy a következő három évtizedben valószínűleg további rezsimek jutnak ilyen fegyverek birtokába, és ezért arra bíztatta a nemzetközi közösséget, hogy tegyen most lépéseket a tömegpusztító fegyverek elterjedését korlátozó jogi és politikai eszközök bővítésére és erősítésére.

A brit védelmi miniszter sietett kijelenteni, hogy e csapásokat meg kell majd vitatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában és NATO-ban, az általa "kulcsszereplőnek" nevezett szervezetekben.