Béla
12 °C
27 °C

Chirac örül, de ragaszkodik az ENSZ-hez

MTI
2003.04.10. 12:01
A francia elnök csütörtökön közleményben adott kifejezést örömének az iraki diktatúra bukása fölött, leszögezve egyúttal, hogy Iraknak az ENSZ által biztosított legitimitás keretei között vissza kell nyernie teljes szuverenitását. Az Élysée-palota által nyilvánosságra hozott közlemény hangozatja, hogy Franciaország, mint valamennyi demokratikus ország, üdvözli Szaddám Huszein iraki diktátor elbukását, és ennek nyomán most a harcok gyors és eredményes befejezését kívánja. Most a legsürgősebb teendő az Irak megsegítését célzó humanitárius segélyek útnak indítása. A jelenlegi helyzetben meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek visszaadják az iraki nép méltóságát az újra megtalált szabadságban - áll a közleményben.

Az ország közbiztonságának helyreállításához szükséges időszak lezárultával Iraknak teljes szuverenitást kell kapnia az ország egész területén, amit a világszervezet nyújtotta legitimitás garantálhat. A francia elnök szerdán este telefonon egyeztetett Tony Blair brit kormányfővel arról a szerepről, amelyet az ENSZ tölthet be Irak újjáépítésében. Franciaország ragaszkodik ahhoz, hogy az ország politikai, gazdasági és közigazgatási struktúráját meghatározó átmeneti folyamat irányítására egyedül az ENSZ, a nemzetközi jogi legitimitás letéteményese hivatott. London egyelőre arra törekszik, hogy közelítse egymáshoz az ENSZ-et humanitárius feladatokra korlátozni kívánó washingtoni elképzeléseket és Párizs álláspontját.

Franciaország kezdettől fogva elutasítja az ENSZ és a nemzetközi törvényesség keretén kívül kezdeményezett amerikai-brit inváziót, s ellenzi, hogy a mellékszerepre kárhoztatott ENSZ jelképes hozzájárulásával utólag törvényesítsék a katonai beavatkozást.