Márk
13 °C
28 °C

Újabb izraeli zárlat a megszállt területeken

MTI
2003.04.16. 01:02
Csaknem teljes utazási tilalmat rendelt el az izraeli hadsereg a palesztinok számára a megszállt területekről a zsidó húsvéti ünnepek idejére. Kedden este Jeruzsálemben bejelentették, hogy az utazási tilalom bevezetésére azért került sor, mert különböző titkosszolgálati jelentések palesztin terrorista támadások veszélyére figyelmeztettek.

Az intézkedés szerdára virradóra, közép-európai idő szerint hajnali 2 órakor lép életbe, azt azonban az izraeli hatóságok nem közölték, hogy meddig marad érvényben. A zsidó húsvét ünnepe, a pészach szerdán naplementekor kezdődik, és egy hétig tart. A teljes zárlat az Izrael által megszállt területekre, azaz a Jordán folyó nyugati partjára és a Gázai övezetre vonatkozik, ahonnan a palesztinok nem utazhatnak be Izraelbe. Az utazási tilalom alól csak a humanitárius ügyek jelentenek kivételt,

Az Izrael elleni palesztin felkelés, az intifáda 2000 szeptemberi kezdete óta az izraeli hatóságok gyakran léptettek életbe kijárási és utazási tilalmat a megszállt területeken. Tavaly a zsidó húsvéti ünnepek idején egy palesztin öngyilkos merénylő Netanya városában egy szállodában hajtott végre robbantást, amely 29 halálos áldozatot követelt.