Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Önkormányzatokat alakítanak a síita vezetők

MTI
2003.04.17. 11:32
Kapcsolódók (1)
Síita muzulmán vallási vezetők helyi önkormányzatokat hívtak életre az elmúlt napokban a közép-iraki Nedzsefben és Kerbalában. A síiták lakta városokban a vallási méltóságok önkormányzati vezetőket neveztek ki, kijárási tilalmat rendeltek el, védelmet, egészségügyi ellátást, munkát, anyagi segítséget ígérnek a szükséget szenvedőknek. Egyfajta új iraki vezetést hoztak létre, felváltandó a megdöntött Szaddám Husszein elnök rendszerét - írta az AP tudósítója csütörtöki nedzsefi riportjában.

A 24 milliós lakosú Irak 60 százaléka síita muzulmán, Szaddám Huszein rendszere idején azonban a hatalmon lévő szunnita vezetők a politika partvonalára szorították, vallási üldöztetésnek tették ki őket. A síiták örömünneppel fogadták Szaddám Huszein hatalmának megdöntését, amely hosszú évtizedek után először tette lehetővé, hogy vallási szertartásaikat a nyilvánosság előtt gyakorolják.

A síita vallási vezetők azonban nem bíznak a Szaddám Huszein hatalmát megdöntő amerikaiakban, sem a hosszas külföldi száműzetésbol sorra hazatérő síita ellenzéki politikusokban. Megkérdőjelezik a nyugati demokratikus értékek létjogosultságát hazájukban.