Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A pápa nem vett részt a körmeneten

MTI
2003.04.19. 12:00
Gyenge egészségi állapota miatt a pápa nem tudott részt venni a Rómában tartott nagypénteki körmeneten, ám beszédében Isten közbenjárását kérte a véres konfliktusok békés rendezéséhez. A csaknem 83 éves II. János Pál székében ülve figyelte a Jézus Krisztus keresztútját megelevenítő hagyományos körmenetet, amely a római Colosseumtól indulva haladt tovább a Palatinus dombig.

A szentatya utoljára 2001-ben vette a vállára - két stáció erejéig - a keresztet. Idén csak rövid időre fogta kezébe a keresztet, egy iraki házaspártól véve át, akik az út utolsó szakaszán vitték Jézus szenvedésének jelképét.

Elmélkedő beszédében, amelynek szövegét még krakkói érsek korában maga írta, a pápa arra kérte Istent, vesse tekintetét a gyűlölet, háborúk és terror áldozatainak kiontott vérére, és tegye lehetővé, hogy a világban zajló események igazságos és békés végkifejletet nyerjenek. Noha az egyházfőt számos betegség kínozza, meditációját tiszta, érthető hangon mondta el.

A nagypénteken rendezett keresztúti ájtatosság, amely Jézus csaknem kétezer évvel ezelőtti szenvedését, megfeszítését és halálát idézi fel, a katolikus húsvét egyik kiemelkedő eseménye. Az idei passión több tízezer zarándok és turista vett részt. A római Colosseumot és a Palatinus dombot fáklyák és gyertyák ezreinek fénye világította meg.