Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Örményországban részlegesen eltörölték a halálbüntetést

MTI
2003.04.19. 13:56
A törvényhozás döntése értelmében ezentúl csak a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekért, kiskorúak megerőszakolásáért és a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért szabhatnak ki halálos ítéletet a kaukázusi országban. A halálbüntetést életfogytig tartó szabadságvesztés váltja fel az örmény büntető törvénykönyvben.

Az Európa Tanács (ET) júniusig szabott határidőt Örményországnak a halálbüntetés teljes eltörlésére. Az ET általánosságban kedvezően értékelte az örmény büntetőjog eme változatását, ugyanakkor kifogásolta, hogy Jereván a fenti kivételekkel fogadta el a halálbüntetés eltörlését. A kaukázusi országban egyébként már több mint egy évtizeddel ezelőtt felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását.

A legsúlyosabb büntetési forma eltörléséről Örményországban folytatott vitákat beárnyékolta, hogy 1999 októberében fegyveresek behatoltak a parlamentbe, ahol lelőtték az ország miniszterelnökét, parlamenti elnökét és hat másik személyt. Az ügyben jelenleg hat ember - köztük a fegyveres osztag feltételezett vezetője - ellen folyik bírósági eljárás. Az ET ajánlásai ellenére az örmény közvélemény nagy része azt szeretné, hogy a vádlottakon elítélésük esetén hajtsák végre a halálos ítéletet.