Eleonóra
-1 °C
2 °C

Annan Irak elszigeteltségének megszüntetését kéri

MTI
2003.04.30. 22:24
Kofi Annan ENSZ-fotitkár arra kérte szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget Irak elszigeteltségének, és a szükséges anyagi források biztosításával hatalmazza fel a világszervezetet egyértelmű és koherens szerepvállalásra Irak újjáépítésében.

A BT-tagállamokat mélyen megosztotta az a kérdés, hogy szükség van-e az Egyesült Államok által szorgalmazott és végül meg is indított iraki háborúra. Az Egyesült Államok követelte, hogy oldják fel az Irakra még 1990-ben kiszabott nemzetközi büntetőintézkedéseket. Vlagyimir Putyin orosz államfő még kedden is megerősítette, hogy Oroszország ellenzi a szankciók feloldását, mivel a tömegpusztító fegyverek kérdését még mindig "nem tisztázták". Franciaország azt javasolta, hogy függesszék fel azonnali hatállyal a szankciókat, kivéve a katonai területre vonatkozó tiltásokat - emlékeztetett az AFP.

- Kétely sem férhet ahhoz, hogy a szankciókat meg kell szüntetni, és az olajat élelmiszerért programot fokozatosan fel kell számolni - fejtette ki Kofi Annan újságírók előtt. Hozzátette, hogy a döntés a Biztonsági Tanács kezében van, neki kell dönteni a "mikor és hogyan kérdésében".